fredag 4 maj 2012

Hur sekulariserade är vi?: Interreligiös samtal i sta Eugenia församling

IMG_3844

Sekulariseringen var ett tema för en serie föreläsningen i sankta Eugenia församlingen under våren, serie som avslutade med en kväll som samlade företrädare för olika religioner: Hur sekulariserade är vi? Att tro i en sekulariserad värld. I panel deltog: Dominic Triest, jesuit pater i sankta Eugenia kyrkan; Anwahr Ahrahb kanslichef för ”Svenska muslimer för fred och rättvisa”; Birgitta Winberg, präst i Svenska kyrkan, verksam i Centrum för religionsdialog; Mukunda, från Harikristna rörelse i Sverige. Panelens moderator var Katrin Laine.

Frågorna som panel debatterade rörde hur var och en uppfattade sekularisering från sina respektive religioner. Hur uppfattade dem mötet mellan religionen och sekulära samhälle. Publiken deltog med sina frågor och synpunkter.

Jag kunde stanna bara den första delen av aktiviteten, fick en bra bild av hur sekularisering uppfattas från religionens sida. Men det känds som om det skulle fattas något i panelen. Jag tror att en företrädare för sekularisering skulle ge en mera klart bild av hur är vi sekulariserade. Risken är att om alla kommer överens någorlunda bra om samma fråga, så får man en bild av sig själv. Mera kontrast och ifrågasättande till religionens egen bild skulle inte vara dålig.