lördag 6 april 2013

Sr Madeleine Fredells dröm, lite i tysthet, om prästämbete för kvinnor

HilariusI mina händer hamnade en artikel från en ryskortodox nyhetsbyrå," Saint Elias Today", med rubriken "Russian Orthodox warns Church of England", där den ryskortodoxa kyrkan utfärdar en varning till den nye anglikanske ärkebiskopen Justin Welby om att inte öppna biskopsvigningen för kvinnor. Det som är intressant med artikeln är hur den ryskortodoxa kyrkan har växt sig stark och vilket inflytande den kan ha på andra kyrkosamfund, t.ex. det anglikanska.
Det gör att också katoliker kan ställa sig frågan om de skäggiga prästerna från Moskva inte ställer samma krav på Vatikanen ifråga om kvinnors präst- och diakonvigning. Men det är en fråga som bara kan besvaras av de purpurklädda kardinalerna eller påven Franciskus I själv.
Under seminariet "Katolska kyrkan i världen under en ny påve - tre perspektiv", som hölls d. 27 mars på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm, talade dominikansyster Madeleine Fredell om att hon önskar sig en utredning om att öppna prästämbetet för kvinnor. Hon talade också om sina förväntningar på att Vatikanen ska genomgå en förändring under den nye påvens ledning och inkludera även kvinnor, som i den modell som föreslagits av abotten av Einsiedeln i Schweiz, där kardinaler, som inte behöver vara prästvigda, utses på en tid av 5-7 år, lika många kvinnor som män. IMG_7263                    Sr Madeleine Fredell   Ir a descargar
Skulle Franciskus I kunna genomföra en sådan kvinnoreform i Vatikanen utan att få en varning från Kirill, Moskvas patriark?