lördag 29 juni 2013

Firande av Petrus och Paulus apostlar i Sankta Ragnhilds kapell

DSC_0469
Firande av Petrus och Paulus apostlar, högtid, s:ta Ragnhilds kapell, på Josephinahemmet i Bromma. Fader Franz Schneider och fader Asfaha Kinadermarian, 28 juni.

torsdag 6 juni 2013

Änkedrottning Josephinas dödsdag firades på Riddarholmskyrkan.

IMG_7599

Det är en tradition att Josephinahemmets medarbetare besöker Riddarholmskyrkan för att lägga en krans vid hennes grav, på hennes dödsdag den 7 juni. I år fick ceremonin flyttas till dagen innan och kungliga hovstaterna hade givit sin tillåtelse till att fira en katolsk mässa. Några hundra personer fyllde kyrkan och ett tiotal präster var närvarande i gudstjänst. Rainer Carls, kaplan på Josephinahemmet i Bromma höll predikan. Han talade om drottning Josephinas väg till Sverige och hur hon, en katolsk kvinna, levde sin tro i ett kompakt protestantiskt och främmande land.

IMG_7616Rosenkrans och bönbok som tillhörde änkedrottning  Josephina

Rainer Carls sj predikan.

Bilder från mässan här

söndag 2 juni 2013

Varför behöver vi andliga böcker? P Dominik Terstriep presenterar “Andlighet mitt i vardagen”

 

IMG_7553

Den 30 maj presenterade p Dominik Terstriep S.J. sin bok om andlighet, med titeln ”Andlighet mitt i vardagen”, i Sankta Eugenia kyrka, kl 19:00, i läsesalen. En stor publik var närvarande vid bokpresentationen, några unga ansikten i rummet. Andlighet är något som väcker intresse, mest den sort som p Dominik beskriver i sin bok.

Man kan fråga sig: varför behöver vi andliga böcker? Det finns en fara i religionen som p Dominik pekade på, att människan kan anse att andlighet är något som inte har med vardagen att göra.

Det man fick höra om själva boken var att den hade tänkts vara en bro mellan vardag och andlighet. En intressant tanke som p Dominik utvecklade var att många människor tänker sig sin vardag och andlighet som två skilda saker. Genom övningar och funderingar skall boken bidra till att det andliga förkroppsligas i det vardagliga, att lyfta upp vardagliga andliga dimension,

Boken har två författare, p Dominik och Hans Schaller SJ, som under p Dominiks studietid i Rom var spiritual på kollegiet. P. Dominik och p Schaller har skrivit boken tillsammans, som uttryck för deras andliga gemenskap.

Här kan man läsa p Dominiks föredrag