söndag 27 april 2014

Påskoktaven och katolsk kultur i Stockholm

IMG_0061

Kulturnatten var mycket livlig i S:ta Eugenia kyrka i år, det var ett sammanträffande att den inföll vid slutet av påskoktaven, lördagen den 26 april. Stockholms kulturnatt visade i vilken utsträckning S:ta Eugenia församling är en levande del av stan. Jag kunde delta i inledningen att kulturnatten kl 18:00 på kyrktorget, där man välkomnade kvällens besökare med musik från en etiopisk – eritreansk grupp, som bl.a. spelade den musik som de spelar på gudstjänsterna.

IMG_0027

Det fanns en del andra aktiviteter på programmet, programledaren Mark Levengoods läsningar ur Bibeln, ett rum för samtal där man kunde ställa frågor till en nunna, Birgittasyster Beata Rohdin, och en präst, jesuitpatern Rainer Carls. Kyrkoherden medverkade vid olika tillfällen, han talade om Georges Bernanos och deltog i en panel med ledarskribenten på DN Erik Helmersson för att samtala om Gud och gudarna. Det fanns också teaterföreställningar och självklart kunde det inte saknas fromma moment, i form av musik med Eugenia Goes Opera och även meditativa heliga danser. Som avslutning hölls kompletorium, för att överlämna kulturnattens besökare i Herrens hand.

20140422_165907                         Wiesbadener Knabenchor

Påskoktaven bjöd också på andra kulturella aktiviteter, som i domkyrkan tisdagen den 22 april, när kvällens mässa överraskade med en magnifik musik. Det kom plötsligt massor av fint klädda människor som satte sig i en bestämd ordning och sjöng under olika moment av gudstjänsten. Efter mässan stod hela kören i den gamla delen av kyrkan och delade med sig av sin musik. Kören sjöng Vivaldis Gloria, med hjälp av en fantastisk countertenor. Kören presenterades som Wiesbadener Knabenchor, och den kommer alltså från Wiesbaden i Tyskland.

måndag 21 april 2014

Påskvakan 2014

IMG_9872IMG_9880Gudtjänsten är också känd under namnet Påskvakan, och den äger rum under den heliga natten till påskdagen. Denna högtidsvaka firas som en väntan på Herren, något som skall påminna de troende om den tjänare som väntar på sin Herres återkomst. Den har fyra delar, den första kallar man lucerniarium eller ljuständning, till den följer den andra, läsningsliturgin, i en tredje förnyas doplöftena från alla troende och nya kandidater döps, och en fjärde som inrymmer den eukaristiska liturgin.

IMG_9895IMG_9900

I de rekommendationer som man finner i missale sägs att påskvakan skall börja på natten, vid den stund då mörkret faller, men kan inte fortsätta hur länge som helst, som fram till söndagens gryningen.IMG_9909IMG_9920

Det man möter den dagen när man kommer till kyrkan är att påskelden är förberedd på en säker plats utanför kyrkan. All belysning har släckts ner och kyrkan ligger i mörker. I S:ta Eugenia tas elden in på kyrktorget och prästerna ställer sig i tysthet framför den. Därifrån hälsar prästen församlingen och förklarar påskvakans innebörd, och då har årets stora gudtjänst börjat. Elden välsignas och det nya påskljuset tänds, och därefter tågar prästerna och kyrkfolket in i en mörklagd kyrka.

Diakonen Anders Wickströms predikan

IMG_9937IMG_9962I gudstjänsten läses sex läsningar, det är tre mindre än vad missale romano rekommenderar. Till den följer dopliturgin, det är det liturgiska momenten för dopet, i fall det finns dopkandidater, och förnyelse av doplöfterna. Prästen välsignar doppvattnet, han sänker ned påskljuset i dopfunten. Efter förnyelsen av doplöftena går prästen runt i kyrkorummet och stänker påskvatten på församlingen.

Mera bilder från Påskvakan, tryck här

lördag 19 april 2014

Långfredagen 2014

IMG_9780

Långfredagen i Stockholm bjöd på olika möjligheter för att kunna fira den. I katolska domkyrkan, Medborgarplatsen, bjöds en läsningsgudstjänst och laudes med biskop Anders Arborelius på långfredagen och påskafton.

IMG_9785IMG_9789

Långfredagens läsningsgudstjänt i katolska domkyrkan hade hunnit pågå några minuter när en man som luktade sprit gick in i kyrkan och började dela ut tidskriften Katolskt Magasin på ett störande sätt. Det är inte första gången som man ser mannen i domkyrkan, några minuter före engelska mässan på palmsöndagen, lördagen 12 april, gick han framför altaret och började skrika på spanska. Polisen kom in i kyrkan och tog honom och på vägen ut skrek han även på spanska att de gjorde med honom som med Kristus.

Kören, sex män, sjöng munkmusik och deras kläder kunde påminna oss om de som ordinarie munkarna brukar bära. IMG_9781Läsningsgudtjänsten och laudes skärpte fokus på firandet av Herrens lidande och död. Man kunde länge minnas antifonen till invitatorium: Kom, låt oss tillbedja Kristus, Guds Son, som har löst oss från våra synder med sitt blod.

IMG_9793

Långfredagen, gudstjänsten till åminnelse av Herrens lidande och död är alltid kl 15:00. I sankta Eugenia kyrka bars, som alla andra år, det stora och tunga altarkorset. Långfredagen är en av de mest särpräglade dagarna i kyrkans liturgiska kalender, denna dag konsakreras inga hostior, d.v.s. att kyrkan avstår från att fira eukaristin, Ingenting bör finnas på altaret, det bör vara helt avklätt utan kors, ljusstakar och altardukar. Men tillfälle till den heliga kommunionen skall finnas efter ordets liturgi och hyllningen av korset. Årets långfredagsgudstjänst firades av St:a Eugenias kyrkoherde pater Dominik Terstrip, pater Klaus Dietz och pater Josef Höffner, den sistnämnda predikade efter passionsberättelsen.

IMG_9815

IMG_9820

IMG_9837

fredag 18 april 2014

Skärtorsdagens kvällsmässa, Heliga trefaldighets församling i Järfälla

 

IMG_9747                   Pater Benoy Josef mst

Skärtorsdagen firades i Heliga treenighetens församling i Järfälla. Det var lite svårt att ta sig från Stockholms central på grund av avstängning mellan Spånga och Bålsta. Den som inte har besökt katolska församlingen i Jakobsberg på några år har svårt att känna igen platsen, den ligger omringade av massor med avspärrningar på vägen dit och man måste gå lite ängre än vanligt för att kunna ta sig in i kyrkan.

IMG_9715IMG_9719  Fottvagningen

Diakonen Pancho Chins predikan.

Fader Benoy Jose var mässans celebrant och tillsammans med honom var diakonen Pancho Chin A Loi. I det katolska missalet kan man läsa om skärtorsdagens liturgi. Mässan firas till åminnelse av Herrens nattvard, och har som karakteristik att tabernaklet skall vara tomt, man sjunger gloria för första gånger efter fastan. Fottvagningen, ett av de centrala liturgiska momenten, följer efter predikan: några i förväg vidtalade män placeras av ministranterna på avsedda stolar. Därefter går prästen fram till dem, gjuter vatten över deras fötter och torkar dem. Vid avslutningen utdelar prästen inte någon välsignelse, eller någon utsändning. En procession med det allraheligaste kommer i slutet av mässan, man går genom kyrkan till en plats som kan iordningställas i ett angränsande kapell, under hymnen Pange lingua. Och till sist klär man av altaret, och under tiden läser man psalm 22, Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?

IMG_9752IMG_9755

Mera bilder från Skärtorsdagens kvällsmässa.

tisdag 15 april 2014

Oljevigningsmässan 2014

 

IMG_9579Apostoliske nuntien, ärkebiskop Henryk Jósef Nowacki

Idag firades i den katolska domkyrkan i Stockholm oljevigninsmässan. Man läser i det gamla missalet om denna mässa: Vid denna mässa välsignas de heliga oljorna. Den firas av biskopen i kretsen av hans presbyterium som ett uttryck för prästernas gemenskap med sin biskop. De präster som koncelebrerar med biskopen bör representera stiftets olika delar, så att enheten kommer till uttryck. IMG_9619

IMG_9659

Oljevigningsmässans huvudcelebrant var biskop Anders Arborelius, tillsammans med apostoliske nuntien, ärkebiskop Henryk Jósef Nowacki, och mer än ett tretiotal präster och diakoner. Det är märkligt att den högtidliga mässan ägde rum idag och inte på torsdag, dagen då denna mässa traditionellt firas. Den ändringen beror säkert på stiftens geografi, och de långa avstånden mellan de olika församlingarna och domkyrkan som gör det nästan omöjligt för kyrkoherdar och andra präster eller diakoner att resa till Stockholm och delta i oljevigningsmässan och senare vara på plats i sina respektive församlingar för att där kunna fira skärtorsdagsliturgin.

Mera bilder, följ länken

Biskop Anders Arborelius predika