Den svenska ambassadören i Vatikanen, Ulla Gudmundson, har gett en intervju till Christer Sturmark som publicerades i magasinet SANS, nr 3, 2012, ett magasin för fri tanke som utges av humanisterna i Sverige. Intervjun publicerades under rubriken ”Het vid den Heliga Stolen” där Gudmundson svarade på frågor om hur Katolska kyrkan förhåller sig till homosexualitet, abort och celibat.
I en av frågorna berördes påven Benedikt XVI:s person, Gudmundson gav en mycket positiv bild av honom, som en självkritisk person som erkänner när han har haft fel och att han även kan ändra sig, något som hon tror att ingen påve har gjort tidigare. Det betyder för henne en modernisering av katolska kyrkan, trots att hon uppfattar påven som konservativ. För Gudmunsson är påven Benedikt XVI en strukturerad person, som är "en utpräglad akademiker och intellektuell, inte särskilt empatisk, på gott och ont strukturerad och tydlig i sina uppfattningar". Gudmunsson ser att Benedikt XVI har lättare att ställa sig kritisk och skiljer sig från Johannes Paulus II "som appellerade till folks känslor".
Sturmark har också ställt frågor om kvinnosynen i Katolska kyrkan, ett tema där Gudmunsson uttrycker att hon ställer sig kritisk. Hon tror inte att kristendomen i sig är kvinnofientlig, men det att kyrkan under ”historien modellerats av det sekulära samhället, som ju i många sekler har varit patriarkalt”.
Celibatkravet och samkönade äktenskapet var ett annat ämne som Sturmark berörde med ambassadör Gudmunsson. Hon förklarade att det finns en reformrörelse, särskilt i USA och Västeuropa där man kräver att celibatkravet skall upphävas, men samtidig ser hon ett syfte med celibatet. Hon anser att samhället ser som provocerande att någon av fri vilja väljer bort sitt sexualliv ”för att kunna ägna denna kraft och uppmärksamhet åt en uppgift”. Hon hänvisade till filmen “Gudar och människor” som ett exempel. Hon uppfattar att den katolska grundsynen på sexualiteten vilar i ”att Gud skapade människan till man och kvinnan och att sexualiteten hör hemma i det heterosexuella äktenskapet”. För henne kan denna grundsyn förklaras som ”resterna av en predarwinistisk, aristoteliskt färgad vetenskapssyn”.
Abortförbudet är en annan problematik som Sturmark diskuterade med Gudmunsson. Hon anser det vara "en av de svåraste frågorna" som delar Vatikanen och Sverige. Hon lyfter i sitt svar fram hur båda grundsynerna i frågan om abortförbudet kommit till och på vilket sätt de kommer i kollision. För henne är Katolska kyrkan mycket mer radikal när det gäller abort än militärt våld, men påpekar ett undantag då kan abort accepteras, den har att göra med "om den gravida kvinnas hälsa är i fara".
Jag kan rekommendera läsning av intervjun, om ni har möjlighet att få tag på magasinet. Jag kan tipsa om att SANS finns på Stadsbiblioteket vid Odengatan, Stockholm, på avdelningen för tidningar och tidskrifter i ett av annexen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar