torsdag 7 juni 2012

Katolska kyrkan och Nationaldagen i Sverige

IMG_5113

Idag, 6 juni, firades Nationaldagen även i kyrkan, en särskild gudstjänst ägde rum i Sankta Eugenia kyrkan kl 9:30, pater Erwin Bischofberger var celebrant. Han höll ett kort tal vid inledningen av gudstjänsten som var bra att lyssna till. Pater Bischofberger talade om de tre medborgarskap som varje katolik har. Det första har att göra med vår tillhörighet till kyrkan, Katolska kyrkan, det andra är det som gör oss till medborgare i en stat, idet land vi lever i, och det tredje, det som gör oss till medborgare i Guds rike. De andra medborgarskapen är tillfälliga och förbereder oss för medborgarskapet i himlen.


IMG_5102

Pater Bishopsberger uppmanade till bön för det land vi lever i, Sverige. Ett land som för några katoliker är det gamla hemlandet och för andra det nya. Och i det här landet lever vi och utvecklas som katoliker utan att drabbas av förtryck eller förföljelse. Som pater Bischofberger påpekade, det finns länder där denna utveckling inte är möjlig och där de kristna lever under svåra förhållanden, även riskerar sina liv när de utövar sin tron.

I den Katolska domkyrkan i Stockholm firades en gudstjänst, kl 11:00, med anledning till Nationaldagen. Efter det öppnades kyrksalens portar för att bjuda på en lite mottagning där man sjöng den svenska nationalsången. Där upprepades samma budskap, att be för det land som vi som katoliker lever i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar