lördag 9 oktober 2010

John Henry Newman: 400 år efter reformationen och Påvens besök

Den 4 september 2010 stod jesuitordens generalföreståndare, padre Adolfo Nicolas, vid Slottsgränd 6, Uppsala, för att på ett högtidligt sätt inviga Newmaninstitutet som högskola. Högskolan fick sitt namn efter den engelske kardinalen John Henry Newman (1801 – 1890) som nyligen saligförklarades av Påven i Birmingham, England. Kardinal Newman kom indirekt att påverka händelser som II Vatikankonciliet med sitt sätt att se Kyrkan i förhållande till det moderna samhället. Lucas F. Tuninetti skrev en bok om kardinal Newman vars titel skulle definiera hela Newmans arbete: ”John Henry Newman. Un cristiano che interroga la modernità” (John Henry Newman. En kristen som ställer frågor till moderniteten). '

  Jesuitordens generalföreståndare, padre Adolfo Nicolas. Foto Ulf Jonsson.

Högmässan som firades den 5 september 2010 i Sankta Eugenia församlingen hade som huvudcelebrant padre Adolfo Nicolas. I sin predikan talade han om hur viktigt det är för de kristna att hålla en balans mellan känslorna och förnuftet. Det ena kan inte sättas över det andra så att bara ett av dem kan styra. Han ville säga att hjärta och hjärna måste samarbeta. I den balansen finner de kristna sättet att komma ut i samhället och ställa frågorna till modernitet. En dag kommer någon att se känslorna och förnuftet gå hand i hand i en korridor i Newmaninstitutet.

Mässan i Birmingham Mässan 19 september, Birmingham. Foto Christine Zyka.

Söndagen 19 september 2010, i Cofton Park, Birmingham, firades en högtidlig mässa där påven Benediktus XVI saligförklarade John Henry Newman. Runt 60.000 människor deltog trots det dåliga vädret. Representanter från den nyinvigda högskolan var på plats.

I Oscott College, Birgminghan, finns levande spår av John Henry Newman. I början av 1800-talet lyftes det fram som prästseminarium, när det katolska livet återuppstod efter reformationen. Första engelska synoden efter reformationen, år 1852, samlades i Oscott College. Denna händelse markerades av en anslående predikan som hölls av John Henry Newman. Påven besökte även College och lämnade djupa spår bland präster och seminarister där.

HPIM7783 Predistolen i Oscott College, därifrån predikade John Henry Newman vid den första engelska synoden efter reformationen, år 1852. Foto German Diaz.

Påvens besök i England och John Henry Newmans saligförklaring i Birmingham var även viktigt för alla engelska katoliker. Det har funnits en uppfattning att om man är katolik och engelsk, då är man inte en lojal medborgare. Med påvens besök har den klyfta som har funnits i mer än 400 år överbryggats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar