måndag 27 september 2010

Johannes Boscos resa till den nya världen

En av de stora tidningarna i södra Florida, El Nuevo Herald, informerade om den helige Johannes Boscos relik på besök i Miami. Journalisten Daniel Soto Shoer, beskrev i en artikel den 27 september, Don Boscos relikers intåg i San Juan Bosco-kyrkan i Little Havanna, där tusentals människor väntade med iver och tro för att hälsa helgonet välkommen. Ärkestiftet Miamis hjälpbiskop, msgr Agustin Roman sade att relikerna kommer just i september, månaden när den offentliga undervisningen och katekesen i kyrkorna börjar och att det kan vara en påminnelse för familjerna att inte glömma sina barns religiösa och sekulära utbildning.

Juan Bosco en Miami    Don Boscos kista in i San Juan Bosco-kyrkan i lilla Havanna, Miami, 26/09/10. Foto: Luis O. Montero

I januari 2009 startade Don Boscos reliker en världsomfattande pilgrimsvandring som skall besöka 130 länder. Relikerna bevaras och transporteras i en stor glaskista. På det sätt skall Johannes Boscos 200-årsjubileum och salesianordens 150-årsjubileum firas.

Före ankomsten till Miami reste kistan till några latinamerikanska länder. Den 4 augusti landade den i Mexiko city, och fortsatte till orter som Puebla, Oaxaka, det mycket kända Chiapas och andra.

Don Boscos kista i Mexicos nationella helgedom,vår fru av Gaudalupe.

Centralamerika var en annan plats som utvalts för relikernas vandring. I Nicaragua fick relikerna en officiell mottagning, tidningen ”La Voz del Sandinismo” skrev i en artikel den 24 juli i år att presidenten Daniel Ortega, uppfattade relikernas besök som en stor välsignelse för Nicaragua, och att ungdomarna får ett kärleksbudskap från Don Boscos reliker.

Don Boscos kistas ankomst till Managua, Nicaragua. Den kommunistiska ledaren, Daniel Ortega, nuvarande Nicaraguas president, deltogg i den offiella mottagningen.

Don Boscos reliker reste även till Kuba. Den 17 juni landade relikerna i staden Santiago de Cuba efter att ha lämnat Venezuela, det sista landet i Sydamerika. I alla de orter som kistan passerade uppstod demonstrationer av iver för den katolska tron. Den religiösa friheten började respekteras efter påvens besök 1998 och idag är det tillåtet att göra offentliga yttringar för religiösa tro. Men det betyder inte att spänningarna mellan staten och Kyrkan har upphört, det finns en del förhållanden som fortfarande måste förändras. Don Bosco vandring genom Ön har visat inför hela världen att en förändring har skett i det kommunistiska och varma Kuba.

1 kommentar:

  1. Tänk om don Boscos reliker kunde komma till Sverige också... Han är min äldste sons favorithelgon.

    Om Kuba: går det i dag att öppet vara katolik där, utan inskränkningar? Kan Kyrkan starta skolor och annan öppen verksamhet? Kan en präst predika fritt utan att det får konsekvenser? Jag får så mycket motstridig information om Kuba, eftersom jag har vänner som är socialister och stöder Kubas regim, men samtidigt läser jag helt annat på nätet. Vet inte vad jag ska tro på...

    SvaraRadera