torsdag 12 juli 2012

En katolsk vallfärd till Birka i S:t Ansgars spår

 

IMG_5925
S:t Benedictus-kretsen arrangerade årets vallfärd runt Sankt Ansgars Birka idag 11 juli. Tjugotvå personer samlades först vid Ansgars kors på Birka för att därifrån starta en pilgrimsvandring cirka 1,3 km till sankt Ansgarskapellet. I kapellet firades den heliga eukaristin, den leddes av två präster, fader Ingvar Fogelkvist var huvudcelebrant och fader Franz Schneider koncelebrant.

IMG_5936

Fader Ingvar Fogelkvist predikade om betydelsen av Ansgars ankomst till Birka för folken i Svealand. Den händelsen förändrade historien förvandlade Birka från en vikingarnas handelsplats till den första etablerade kristna församlingen i historien i de trakterna. Det var början till den kristna civilisationen som började ta över den barbariska.

IMG_5953
En annan sak som fader Ingvar Fogelkvist pekade på var den helige Benedictus av Nursia betydelse för Europa. Benedictus är Europas skyddshelgon och har en enorm betydelse för den europeiska civilisationens utveckling. Fader Fogelkvist påpekade att det idag finns en fara i att man glömmer det kristna arvet i Europa, som kan leda till att Europa kan  förloras in identitet.

IMG_5954
Trots att det var en liten skara pilgrimer speglade den det svenska stiftets mångfald i miniatyr. Många nationaliteter var representerade. I Sverige speglas den globala katolska kyrkan genom att det finns katoliker från världens nästa alla hörn. Tänker man idag på katolicismen i Sverige måste man räkna med att den mest är en utländsk påverkan. Ja, kan man säga, på samma sätt som på Ansgars tid.

IMG_5909
På vägen tillbaka, och för att avsluta vallfärden, kunde en del av pilgrimerna dela några stunder tillsammans. Vi satt vid ett bord i en liten trädgård alldeles vid Adelsö kyrka, och där ordnades en fin picknick. Det var en möjlighet för att kunna dela våra erfarenheter från vallfärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar