onsdag 18 juli 2012

Vår fru av Karmels firande i den spansktalande katolska missionen i Stockholm

IMG_5642Fader Christian, spansktalande missionens rektor.
Den spansktalande katolska missionen öppnade sina lokaler igår, den 16 juli , för att fira Vår Fru av Karmel med en högmässa. Den högtidliga gudstjänsten samlade ett 50-tal personer i ett ganska trångt utrymme. Men gemenskap, tradition och tro övervann den rumsliga bristen. För de chilenska katolikerna är detta en viktig dag eftersom Vår Fru av Karmel är Chiles skyddshelgon. Chile är ett land som är väl representerat bland katolikerna i Sverige.
IMG_5634
Efter mässan fanns en inbjudan till alla deltagare att stanna och ha en liten samvaron. Det underströk den glädje som sådana religiösa högtider ger upphov till i de amerikanska länderna. De kulturella betingelserna markerar både gudstjänsten och samvaron. Här lyfts fram en fråga: vad ligger gränsen mellan det som är kulturellt och det som är  religiöst?

Det finns ett starkt band mellan den spansktalande missionen och karmelitorden, som  startade venerationen av Vår Fru av Karmel. Tre karmelitsystrar från Mexiko och en från Peru stödjer det karitativa och pastorala arbetet bland de spansktalande katolikerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar