fredag 24 januari 2014

Jens Liljestrands: Vilhelm Moberg ur ett genus perspektiv

IMG_9260

I Stadsbiblioteket annonserades till idag 23 januari  en föreläsning om Vilhelm Moberg, av författaren och litteraturkritiken Jens Liljestrand, som är bitr. kulturchef på tidningen Expressen.  Föreläsningen genomfördes i samarbete med Vilhelm Moberg - Sällskapet.

Moberg är en av de svenska författare som jag läst mest av, det beror kanske på att hans böcker speglar flykten från fattigdom och förtryck, något som jag känner igen mig i. Moberg går in i den komplexitet som betyder att lämna sitt land, sin familj och allt det som man på ett visst sätt uppfattar som eget. Han beskriver mycket väl vad det innebär att vara utvandrare eller invandrare, något jag själv identifierar mig med.

Föreläsningen var en presentation av Mobergland - personligt och politiskt i Vilhelm Mobergs utvandraserie, som är titeln för Liljestrands avhandling, som försvarades vid Lunds universitet 2009.SAM_0890 Jens Liljestrand lyfter i sin föreläsning fram viktiga aspekter i Vilhelm Mobergs ideologiska tanke. Han var socialdemokrat, men ställde sig kritisk till det egna partiet, bl.a. på grund av koalitionsregeringen under andra världskriget som favoriserade Nazi -Tyskland och den vänlighet som socialdemokraterna visade mot Stalin.

En del av föreläsningen ägnade Jens Liljestrand åt att betrakta i Mobergs verk från ett genus -perspektiv. Liljestrand analyserar hur det manliga och det kvinnliga presenteras av Moberg och vilken specifik roll Moberg ger åt det traditionella äktenskapet i ett verk som Utvandrarna. Personer som ses i opposition, enligt det genusperspektiv som Liljestrand utgår från, är Karl Oscar och Robert, och även Kristina och Ulrika.

Här kan man lyssna på Jens Liljestrands föreläsning.

Liljestrands Mobergland påminner mig om ett tidigare verk som också behandlar Vilhelm Mobergs litterära skapelse från ett genusperspektiv. Jag tänker på Ola Holmgrens "Emigrant i moderniteten. Vilhelm Mobergs mansfantasier", Östlings Bokförlag Symposion, Stockholm 2005.IMG_9262 Jag vill inte avsluta min kommentar utan av tala om publiken, som till stor del var äldre personer, något som väcker frågan om varför fler ungdomar inte har intresse av just Vilhelm Moberg, han som denna kväll kallades  den store representanten för den svenska historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar