lördag 19 april 2014

Långfredagen 2014

IMG_9780

Långfredagen i Stockholm bjöd på olika möjligheter för att kunna fira den. I katolska domkyrkan, Medborgarplatsen, bjöds en läsningsgudstjänst och laudes med biskop Anders Arborelius på långfredagen och påskafton.

IMG_9785IMG_9789

Långfredagens läsningsgudstjänt i katolska domkyrkan hade hunnit pågå några minuter när en man som luktade sprit gick in i kyrkan och började dela ut tidskriften Katolskt Magasin på ett störande sätt. Det är inte första gången som man ser mannen i domkyrkan, några minuter före engelska mässan på palmsöndagen, lördagen 12 april, gick han framför altaret och började skrika på spanska. Polisen kom in i kyrkan och tog honom och på vägen ut skrek han även på spanska att de gjorde med honom som med Kristus.

Kören, sex män, sjöng munkmusik och deras kläder kunde påminna oss om de som ordinarie munkarna brukar bära. IMG_9781Läsningsgudtjänsten och laudes skärpte fokus på firandet av Herrens lidande och död. Man kunde länge minnas antifonen till invitatorium: Kom, låt oss tillbedja Kristus, Guds Son, som har löst oss från våra synder med sitt blod.

IMG_9793

Långfredagen, gudstjänsten till åminnelse av Herrens lidande och död är alltid kl 15:00. I sankta Eugenia kyrka bars, som alla andra år, det stora och tunga altarkorset. Långfredagen är en av de mest särpräglade dagarna i kyrkans liturgiska kalender, denna dag konsakreras inga hostior, d.v.s. att kyrkan avstår från att fira eukaristin, Ingenting bör finnas på altaret, det bör vara helt avklätt utan kors, ljusstakar och altardukar. Men tillfälle till den heliga kommunionen skall finnas efter ordets liturgi och hyllningen av korset. Årets långfredagsgudstjänst firades av St:a Eugenias kyrkoherde pater Dominik Terstrip, pater Klaus Dietz och pater Josef Höffner, den sistnämnda predikade efter passionsberättelsen.

IMG_9815

IMG_9820

IMG_9837

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar