måndag 21 april 2014

Påskvakan 2014

IMG_9872IMG_9880Gudtjänsten är också känd under namnet Påskvakan, och den äger rum under den heliga natten till påskdagen. Denna högtidsvaka firas som en väntan på Herren, något som skall påminna de troende om den tjänare som väntar på sin Herres återkomst. Den har fyra delar, den första kallar man lucerniarium eller ljuständning, till den följer den andra, läsningsliturgin, i en tredje förnyas doplöftena från alla troende och nya kandidater döps, och en fjärde som inrymmer den eukaristiska liturgin.

IMG_9895IMG_9900

I de rekommendationer som man finner i missale sägs att påskvakan skall börja på natten, vid den stund då mörkret faller, men kan inte fortsätta hur länge som helst, som fram till söndagens gryningen.IMG_9909IMG_9920

Det man möter den dagen när man kommer till kyrkan är att påskelden är förberedd på en säker plats utanför kyrkan. All belysning har släckts ner och kyrkan ligger i mörker. I S:ta Eugenia tas elden in på kyrktorget och prästerna ställer sig i tysthet framför den. Därifrån hälsar prästen församlingen och förklarar påskvakans innebörd, och då har årets stora gudtjänst börjat. Elden välsignas och det nya påskljuset tänds, och därefter tågar prästerna och kyrkfolket in i en mörklagd kyrka.

Diakonen Anders Wickströms predikan

IMG_9937IMG_9962I gudstjänsten läses sex läsningar, det är tre mindre än vad missale romano rekommenderar. Till den följer dopliturgin, det är det liturgiska momenten för dopet, i fall det finns dopkandidater, och förnyelse av doplöfterna. Prästen välsignar doppvattnet, han sänker ned påskljuset i dopfunten. Efter förnyelsen av doplöftena går prästen runt i kyrkorummet och stänker påskvatten på församlingen.

Mera bilder från Påskvakan, tryck här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar