lördag 7 augusti 2010

Käre biskop, är du satanist?

Stockholms stadshus har en av de finaste trädgårdarna i hela stan. Trots att turister ränner in och ut hela tiden hittar man ett litet hörn för att slå sig ner och betrakta den vackra utsikten över stan och sjön. Huset har en intressant arkitektur och är mycket rik på detaljer och små och stora skulpturer som finns överallt. Huset byggs med ett stort torn och tre av mindre storlek, i ett av de tre mindre tornen fick jag, för länge sedan, se en figur som föreställer en biskop eller något sådant. Avståndet är ganska långt för att kunna definiera exakt vad denna figur representerar , men en vacker dag och tack vare den teknologiska utvecklingen klarade jag av att se detaljer på figuren. Det var som jag hade föreställt mig, det föreställde en biskop med sina attribut.

IMG_5807              Stadshusträdgåden

Det som överraskade mig mest var att biskopen bar en mässhake med ett kors vänd uppochner. Det är en symbol som har massor med betydelser: Petrus martyrium eller ett tecken för någon satanisk rörelse.

Vad var avsikten med den skulpturen när den sattes där uppe i Stadshuset? Är det så att någon i början av 1900-talet kunde använda satanistiska symboler i en offentlig byggnad i Sverige? 

IMG_5808                 en satanist biskop?

Det vända korset är inte vanligt i kristna sammanhang men förekommer i ett litet antal fall. Man kan se den till exempel inom katolska kyrkan, det finns ett stift i Little Rock, Arkansas, USA, som har det uppochnervända korset i sitt vapen. http://www.dolr.org/images/n_logo.jpg

Men varför står den satanistiska biskopen, eller vad det är för figur, på taket till Stadshuset? Kan det vara så att den representerar Påven med ett uppochnervänt kors, som tecken för något sataniskt? Det är inte så svårt att tänka sig med tanke på att i Sverige var Påven en inte så populär person, och att det fanns en tradition som brukade framställa Påven som Satan själv.

1 kommentar: