måndag 23 augusti 2010

Stockholms längsta bokbord: Gud finns nog inte

 

IMG_7063                         Stockholms bokbords budskap?

Det årliga bokbordet firade 20 år under Stockholms kulturfestival 2010. Den 15 augusti, kl 11:00 öppnades bokbordet på Drottninggatan, det fanns 500 bord färdiga för att sälja alla tänkbara böcker. Det är utan den minsta osäkerhet böckernas fest som inte ens Internet kan slå. Bokbordet samla många stockholmare som letar efter intressanta böcker eller musik, dvd och mycket mer.

IMG_7027 Drottninggatan, Stockholm

IMG_7037 Hans Christian Cars, en av de författarna som gör reklam för sina böcker. “Vett och vanvett” 

En promenad genom bokborden avslöjade att säljarna kommer för det mesta från antikvariat. Det går att känna igen de mest kända antikvariatens namn från Stockholm. Det syntes även några författare som gjorde promotion på sina verk, många kända tidskrifter hade sina bord som exempel ”Folket i bild”. Kulturföreningar och skolor fick plats i bokbordet, Svensk – tibetanska skolan, Södertörns högskola, Svensk – Tibetkommittén, Rädda Barnet, Svensk – Afghanskkommittén, Humanisterna, Årstasällskapet för Fredrika Bremet, Amnesti International, bland andra.

IMG_7019     Kommunistpartiet eller det nu kallade vänsterpartiet.

IMG_7022      Det klara politiska budskapet.

De politiska partierna var överrepresenterade, och bland de fanns förstås kommunisterna, som idag kallas vänster, och miljöpartiet. Ett bord ockuperades av ”socialistisk debatt”, en tidskrift som många anser står svenska vänster nära. Saknades representationer från högerkanten, fanns inget bord för moderaterna, folkpartiet eller kristdemokraterna. Fanns inte intresse?

IMG_7067 Böcker från en islamisk perspektiv

Religionen var mer eller mindre representera, i ett bord såldes, bland andra, böcker som behandlar olika tema från en islamisks perspektiv. Hans Christian Cars var där med sin bok ”Vett och vanvett” som handlar om religionen i vår tid i Sverige. Cars har en blog med samma namn som sin bok i vilket står han för, bland andra saker, kristendomens tolerans till Islam och Judendomen.

IMG_7060 Det mest levande bord i hela Drottninggatan: Humanisterna.

Det klart att Humanisternas förening inte kunde fattas, de var där med sitt lilla bord och gav upphov till livliga och intressant diskussioner. Där debatterades varför Humanisternas förening inte behandlar de politiska ideologierna från förra seklet på samma sätt som de bruka behandlar Kristendomen eller Islam, när den ideologiska fanatismen har varit och är lika mycket irrationell som den religiösa. Det gavs ingen svar.

IMG_7051 Amnesty Internationals bord, regnet stoppade inte läsarnas fest.

Troligen kommer det årliga bokbordet att ställas på nytt nästa år. Till nästa år skulle man önska sig att Katolska kyrka kunde ha sin representation, ett lite bord med några av den katolska litteraturen. Världens längsta bokbord är ett perfekt tillfälle för att visa att Katolska kyrkan är en del av det svenska civila samhället det svenska kultur livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar