söndag 2 september 2012

Biskop Anders Arborelius: Ungdomarna som växer upp i Sverige idag har verkligen svårt att bli kvar i kyrkan

IMG_6205

Söndagen 19 augusti firades Marias himmelsfärd, Assumptio Mariae  i Sankt Jakobs, den Syriskortodoxa katedralen i Södertälje, med en mässa för alla katolska traditioner. Biskop Anders Arborelius var huvudcelebrant, gudstjänsten samlade ett tiotal präster. Biskop Arborelius sade i sitt inledningstal att det var tredje gången Marias upptagning i himlen firades på samma plats, i Sankt Jakobs katedral. Första gången var 2010, då på initiativ att dåvarande kyrkoherden i S:t Ansgars församling, fader Björn Göransson, som sedan länge föreslagit en mässa för katoliker från olika traditioner och riter.


I gudstjänsten märktes det att majoriteten av deltagarna arabisktalande. Prästerna kunde snabbt växla mellan de två språken, svenska – arabiska, så att jag som inte kan mycket arabiska följde gudstjänsten utan några svårigheter. Fader Simon Petrus, den nye kyrkoherden i Sankt Ansgars församling i Södertälje, sammanfattade på arabiska biskopens predikan. Biskop Anders Arborelius uppmärksammade den situation som de orientaliska katolikerna i Sverige lever i med avseende på ungdomarna. Ungdomarna som växer upp i Sverige idag har verkligen svårt att bli kvar i kyrkan och tillhöra Kristus. Biskop Anders anbefallde dessa ungdomar till Marias moderliga beskydd och hjälp, och han  hade lagt märke till att det är många i Södertälje som lider av  att  de unga har försvunnit från Kyrkan. Mot slutet av predikan bad biskop Anders för de kristna i Mellanöstern, han talade om att det är många som idag fruktar den situation som har utvecklat sig i Syrien, han ber till jungfrun Maria för de kristnas beskydd och för alla människor där, och även för fred.


I gudstjänsten avtackades fader Björn Göransson som slutar som kyrkoherde i Sankt Ansgars församling, och hans efterträdare, fader Simon Petrus, välkomnades.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar