onsdag 1 september 2010

Birgittaklostrets invigning i Havanna enligt Fidel Castros tidningar

100_4043                       Dörren till Birgittasystrarnas kapell i Havanna. foto Alberto Hernández.

För några dagar sen fick jag höra och se några bilder från Birgittasystrarna i Havanna. Det är alltid så, att när det kommer intressant information om Kuba, så vill jag dela den med mina vänner som är intresserade av Kuba. Havanna och Birgittasystrarna väcker alltid stort intresse och när de lägges tillsammans kommer jag automatiskt att tänka på den 8 mars 2003 då den kubanska kommunist ledaren Fidel Castro och generalabbedissan Tekla Familglietti invigde ett Birgittinkloster i Havanna. Invignings ceremoni var fylld av mycket starka känslor, och vidrörde vid de mest djuplodande känslorna i den kubanska själen: den kommunistiska ideologin, och den katolska kristendomen.

100_4067                                 Interiör, foto Alberto Hernández.

Alla ögon runt om i världen var riktade mot Havanna och pressen fångade händelserna, stora rubriker tog plats i många av de katolska tidningarna runt om i världen. Fidel Castros kommunistiska media gick inte heller de förbi händelserna och gav många detaljer av det som hände i invigningen av moder Teklas Famigliettis kloster. Här i Sverige skrevs i den till regimen i Havanna vänligt sinnade tidningen, svensk – kubansk förening, också om kloster invigningen.

100_4064                    Interiör, foto Alberto Hernández.

”Granma”, det officiella kommunistiska partiets dagstidning publicerade den 9 mars 2003 en rad detaljer från invigningen. Här ges detaljerna av Fidel Castros tal, han sade att kontakterna mellan Tekla Famiglietti och honom började långt före kloster invigningen. Famiglietti reste till Kuba under fyra tillfällen, mellan maj 2001 och november 2002. Under den tiden, vann Famiglietti mångas vänskap, men Fidel Castro nämnde inte vilka dem var. 100_4056                     Vid ingången, foto Alberto Hernández.

Den kubanska kommunist ledaren sade om Tekla Famiglietti att hon inte hade någon kontrarevolutionär tanke bakom sitt kloster invigning. Det var därför hon fick ett stort motstånd utanför Kuba, men Famiglietti fick stöd för sina planer i Vatikanen och även från de kubanska myndigheterna.

100_4076                                       Kapellet, foto Alberto Hernández.

Granma gav också en skildring av byggnads detaljer, den kostade runt fyra miljoner kubanska pesos, tre miljoner i kubanska pesos och den andra i hårdvaluta. Huset har en yta på 4382 kvadrat meter och 250 män deltog i arbetet. Tekla Famiglietti uttryckte sin vilja om att allt byggmaterial skulle vara kubanskt, och hon fick det, gratis av Fidel Castro.

Tekla Famigliettis tal publicerades också i tidningen Granma, rubriken var: ”Jag har många och grundliga motiv för att uttrycka min hjärtligt  tacksamhet till president och för mig bror, dom Fidel Castro, och hans samarbetare.” Famiglietti underströk i sitt tal att tack vare komendant Fidel Castros generositet och hjälp skulle det inte vara möjligt att inviga hennes kloster. Famiglietti tackade till alla som vad med i hennes projekt och mot slutet av sitt tal vände hon sig till Fidel Castro och sade: ”Querido Comandante Fidel Castro, esta es también su Casa,”. (Kära kommandante Fidel Castro, det här är också ditt hem).

100_4082                                      Kapellet med syster, foto Alberto Hernández.

Här måste man göra en paus för att förklara att frasen är en bekännelse av lojalitet till Fidel Castro. Ibland syns i några hem på Kuba ett anslag som lyder: ”esta es tu casa, Fidel” och det betyder att familj håller 100 % på vad Fidel Castro säger och gör.

clip_image002

                                    “Det här är ditt hem, Fidel”

I Granma kan man läsa också att några dagar före kloster invigning, den 22 februari 2003, ägde ett möte i Mexiko rum för att stödja Fidel Castros regim. I delstaten Zacatecas, samlades omkring 500 personer i en VIII Mexikanska national träff för solidaritet med Kuba. I mötets högtidliga öppnande talade birgittin ordens general vikarie Elisa Famiglietti, i vilket hon nämnde ett brev från general abbedissan Tekla Famiglietti.

100_4073                         Kapellet, foto Alberto Hernández.

Också ”Fidel Castro pressen” i Sverige skrev om kloster invigningen. I tidskriften ”Kuba” som ges ut av pro Fidel Castro gruppen, svensk – kubansk förening, talade man om Tekla Famiglietti. I nummer 2, år 2003, står det skrivet:

Han lovprisade Birgittaordens abbedissa Tekla Famigletti. Tillsammans med katoliker från Mexiko och USA har hon engagerat sig i kampen mot USAs ekonomiska krigföring, och besökt Kuba flera gånger. Fidel Castro hyllade också hennes trosfränder, inte minst katolska kyrkan i Mexiko och ärkebiskopen i Guadalajara för deras hängivna medmänsklighet, och rakryggade kamp mot det överhängande krigshotet från USA.

Kubas katolska kyrka högsta ledning var inte representerd där. Kommunist partiets tidning på Kuba talade inte om det, men däremot tidskriften Kuba gjorde en referens till det.

Med all denna uppställning, väckte det särskild uppmärksamhet att varken ärkebiskopen eller någon annan kubansk biskop deltog i invigningen. Kubanska biskopskonferensen skickade ut ett pressmeddelande efter invigningen och dementerade utländska medier som antytt att officiella företrädare för katolska kyrkan på Kuba skulle ha medverkat. De klargjorde att den inte på något sätt medverkat vid restaureringen av den byggnad som blivit birgittinerkloster, och inte heller medverkat vid invigningen eller välsignelsen. Ansvariga för Birgittaordens närvaro på Kuba är enbart påven och Fidel Castro, enligt de kubanska biskoparna. http://www.svensk-kubanska.se/tidskriften/pdf/kuba_nr2_03.pdf

100_4042                            Gatan där klostret ligger, foto Alberto Hernández.

Efter sju år på Kuba har Birgittasystrarna beblandat sig med den kubanska verkligheten på samma sätt som många andra ordnar har gjort. Birgittasystrarna är där älskade för sin hängivenhet och kärlek. Men man har också har i minnet, dagen som Tekla Famiglietti kramade Fidel Castro.

Belkis Cuza-Malé, som var gift med den kubanska oliktänkande författaren Herberto Padilla, kallade Tekla Famiglietti legendariskt för ”Santa Tekla de la Habana Vieja” (Heliga Tekla av Havanna gamla stad) en parodi till ”Santa Camila de la Habana Vieja”, (Heliga Camila från Havanna gamla stad) en teater pjäs av José Ramón Brene, (kubansk dramaturg). Habana Vieja är det kvarter som klostret ligger på, för några år sen var det ett slum område. Pjäsen skildrar förändringar som kom med revolutionen 1959, den återspeglar fientlighet mot religionen. I pjäsen är huvudperson, Camila, en santeria praktikant, en blandning av afrikansk naturreligion och katolicism. I slutet av pjäsen kommer kommunistisk indoktrinering att liknas med Camila, och hon lämnar alla sina afrokubanska gudar bakom sig för att följa vad Fidel Castro än ville göra med henne.

100_4080                     Birgittasyster från Havanna i kapellen, foto Alberto Hernández.

Bortsett från det som man kan läsa i ”Fidel Castro pressen”, här i Sverige och på Kuba, borde man göra en distinktion mellan ledning och institution eller regimen och folket. Man kan inte hitta ett ögonblick som Birgittasystrarna inte har varit till hjälp eller varit överösande generösa. Som när man kommer till något av deras kloster här i Sverige i Falun eller Djursholm och upptäcker deras varma generositet, eller den dagen som man upplever en inre glädje bara av att komma till ett av deras hus. Man kan vara säker på att Birgittasystrarna är så även på Kuba. Det samma gäller för det kubanska folket, för dem som befinner sig på Kuba, och för dem som lever i diasporan. De liknar Birgittasystrarna genom att vara generösa och står alltid till hjälp när det behövs. Efter många år av dialektisk materialistisk totalitarism, är man glad att oasen av andlighet börjar expanderas, också med Birgittasystrarnas ankomst till Havanna.

3 kommentarer:

  1. ayo bergabung dengan bolavita khusus new member lgsg di berikan 10%
    tanpa ribet dan masih banyak bonus2 lain nya
    semua di berikan tanpa ribet pelayanan terbaik 24 jam
    depo wd secepat kilat ^^ sabung ayam pw

    info lbh lanjut :
    WA: +628122222995

    SvaraRadera
  2. Telah hadir di bolavita deposit via pulsa telkomsel dan XL
    dan banyak bonus2 mendarik lain nya min depo 25 rbu bisa jadi jutawan
    ayo segera daftar dan buktikan sendiri sabung ayam s128

    info lbh lanjut:
    WA: +62812-2222-995

    SvaraRadera