onsdag 31 augusti 2011

Världsungdomsdagen i Madrid: mellan agnostiker som inte tröttnar på påven och en vansinnig transvestit

Världsungdomsdagen i Madrid, 11 – 15 augusti, gav mycket att tala om i media, nästan alla tidningar i världen hade sina ögon vända mot den spanska huvudstaden, Madrid. Spanska tidningar var inte något undantag, de fick följa många av det stora mötets detaljer. Överraskande var artikel från förra årets Nobelpristagare i litteratur, Mario Vargas Llosa, som publicerades i tidningen ”El País”, en vänsterinriktad spansk tidning. Vargas Llosa beskriver från sin position som agnostiker och intellektuell liberal den religiösa händelsen i Madrid och ger lite överraskande uppfattningar.

PICT2011            Mario Vargas Llosa, Aula Magna, Stockholms universitet, maj 2006.

I artikeln, som fått titeln ”Fiestas y Cruzadas” och som på svenska skulle betyda Fester och korståg, fångar  Vargas Llosas  egen upplevelse av Världsungdomsdagen i Madrid och mötet med påven Benedikt XVI. Det finns för Vargas Llosa två sätt att se på den stora händelsen, för det första, som ”El País” beskriver händelsen, den största samlingen av katoliker i Spaniens historia; det andra en vederläggning av förutsägelser om att katolicismen skulle vara på tillbakagång i dagens samhälle, och att Kristi kyrka, ledd av Petrus, trots alla svårigheter och motgångar bevarar sin kraft och vigör.


Benedikt XVI har en särskild betydelse för Vargas Llosa, för honom är den nuvarande påven en av de mest kultiverade och intelligenta påvar som har funnits i Kyrkan på länge, en mycket märklig påve som gör att Vargas Llosa själv, som är en övertygad agnostiker, inte tröttnar på Benedikts encyklikor och böcker.


Varga Llosas överraskar när han som agnostiker skriver i en annan del av artikeln om spänningar mellan kultur och religion. För honom har inte kultur ersatt religionen och det kommer inte heller att ske, men om det skulle ske, blir det för några minoriteter. För de flesta människor, forsätter Vargas Llosa, finner endast svaret eller tror att de finner det i något som han kallar för högre ordning. Den högre ordningen ger människorna mening och fred i deras existens. Det är, understryker Vargas Llosas, genom en transcendens som varken filosofi, litteratur eller vetenskap har kunnat förklara på ett rationellt sätt.


För Vargas Llosa skall den vanliga människan aldrig tolerera förintelse av tron och hoppet om en existens bortom döden, och Vargas Llosa verkar var övertygad om att så länge religionen inte tar över den politiska makten och även förhåller sig oberoende till varandra, då är religionen inte bara laglig utan även nödvändig i ett demokratiskt samhälle.

Hermanas carmelitas

En transvestit kräver att ungdomar skall försvinna till Afrika, karmelitsystrarna från Stockholm vittnen till händelsen. Foto “El País”


Världsungdomsdagen utvärderas av Vargas Llosa som ett lugnt och glatt stormöte med en trevlig samvaro. En stämning som inte bröts av de demonstrationer mot Världsungdomsdagen i vilka var inblandade anarkister, ateister och olydiga katoliker.  Vargas Llosa räknar också  dit de bärsärkar som kastade kondomer till bedjande flickor. ”El País” publicerade en bild i vilken  man såg några av karmelitsystrarna från spanska katolska missionen i Stockholm, de bar fromma bilder i händerna och betraktade hur en transvestit anföll en grupp ungdomar medan de bad rosenskransen. Enligt ett av systrarnas vittnesmål skrek transvestiten till ungdomarna att Spanien är sekulärt och att det aldrig mer kommer att vara religiöst och att det var bättre att ungdomarna åkte till Afrika där de fattiga finns.

1 kommentar:

  1. Även om jag själv är aktiv inom Svenska Kyrkan och ser den som den Katolska Kyrkan i Sverige, så läser jag och gillar din blogg ofta. Gud välsigne dig!

    SvaraRadera