söndag 11 juli 2010

Antikatolsk vision av Kuba i svenska media

Hur kan man upptäcka de antikatolska fördomarna här i Sverige? De kommer fram, inte minst i medierna, och har ett sofistikerat ansikte. Den 9 juli i tv-programmet ”Gomorron Sverige” var journalisten och utrikeskommentatorn Eva Elmsäter inbjuden, hon talade om den process som nu äger rum på Kuba och frisläppandet av politiska fångar. Hon fick bland annat frågan om EU-länderna har samma hållning när det gäller Kuba.

Enligt Eva Elmsäter finns det en delad hållning inom EU-länderna när det gäller Kubafrågan. Hon talar om att det finns ”den nordiska falangen” å ena sidan som inkluderar Sverige, Tyskland och andra länder som har högre krav på respekt för mänskliga rättigheter. Å den andra sidan står Spanien som har varit med i förhandlingarna om fångarna men där den katolska kyrkan står bakom. Den spanske utrikesministern har varit på plats för att underlätta förhandlingarna. Spanien vill gärna att Europa ändrar sin ståndpunkt och utvecklar sina ekonomiska förbindelser med Kuba.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhY5vs2wu4nq4Gf6IF7F3PwnvDwwcXWC6_HzxCBuayClO3RjLiHyyx1bAWCaSnWAF2ViaXbS19dz-3DIeV5AdEY25LXdkoDyF1Pa5hzvmePfUisVDKPikLyeDsywJK3D7c1deRrAye-La4/s1600/el_canciller_espanol_miguel_a_moratinos_y_el_cardenal_de_la_habana_jaime_ortega_durante_la_visita_del_primero_a_la_isla.jpgSpaniens utrikeminister Miguel Ángel Moratinos hälsa kardinalen Jaime Ortega Alamino.

Vad är det Eva Elmsäter egentligen sade? Även om det är vackert utsmyckat är det inte svårt att se den religiösa konnotationen, vad kan man annars syfta på med ”den nordiska falangen” med Sverige och Tyskland om inte den lutherska världen som står i konfrontation mot Spanien, som lider under den katolska kyrkan. Det budskap som sänds ut här har som syfte att visa att en falang av länder med luthersk bakgrund ställer moraliska krav på den kubanska regeringen medan det katolska Spanien söker ekonomisk vinning.

Det står klart att det första som Elmsäter missar är att Spanien inte längre är Francos Spanien, det är Zapateros Spanien, i vilket den katolska kyrkans roll är en annan än den som hon försiktigtvis vill antyda. I det dagens Spanien är Katolska Kyrkan och regeringen oförsonliga fiender, hur kan man då tro att Katolska Kyrkan ligger bakom den spanske utrikesministerns agerande? Å andra sidan måste vi se att den s.k. ”nordiska falangens” intressen på Kuba inte bara handlar om mänskliga rättigheter, den ekonomiska aspekten väger tungt, inte minst för Sverige. Man kan läsa på den svenska ambassadens i Havanna hemsida att de ekonomiska och handelspolitiska relationerna mellan Kuba och Sverige är begränsade men har potential. Förra året, då Sverige var EU:s ordförandeland fanns ett par svenska företag på plats på mässan (Ericsson och Swedish Mining and Tunnelling Group).

Det är svårt för många att förstå den ledande roll som katolska kyrkan på Kuba har fått på sistone. Det gäller lika mycket den radikala anticastristiska rörelsen och inte minst den traditionella antikatolicismen, vare sig det handlar om den vänsterfärgade i Spanien eller den lutherska som Eva Elmsäter, mycket försiktigt, vill skapa genom talet om den”nordiska falangen”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar