torsdag 8 juli 2010

Samtal mellan staten och kyrkan på Kuba: samvetsfångarna kommer att friges

Idag kommer en information från biskopsämbetet i Havanna i vilken ges nyheten om att alla politiska fångar och samvetsfångarna från den svarta våren 2003 och som finns kvar kommer att släppas. År 2003 fängslades 75 icke-våld oppositionella och journalister. Det har blivit frukten av ett samtal mellan kyrkan och staten på Kuba. Det är också tack vare medling av den Europeiska Unionen och den spanska regeringen. Vi hoppas att det kommer att vara ett steg för en bättre framtid för Kubas folk.

  Visita del Cardenal Ortega a la mision hispanohablante 2              Kardinal Ortega tilsammans med kubanska katoliker i Stockholm, oktober 2000

Här nedan kan man läsa en översättning av brevet från Havannas biskopsämbete.

Idag, 7 juli, vid middagstid, mötte kardinalen Jaime Ortega Alamino, ärkebiskop av Havanna, Kubas president Raul Castro. I mötet deltog Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos och Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla. Några timmar tidigare hade kardinalen haft ett arbetsmöte med Moratinos och Rodriguez Parrilla.

Vid detta tillfälle talades om den process som började den 19 maj när Raul Castro mottog ordföranden i Cubas Biskopskonferenser, monsegnor Dionisio Garcia Ibáñez och kardinalen Jaime Ortega. Fram tills nu har samtalen fått som resultat att en fånge frigivits och att 12 andra förflyttats nära sina hemorter.

IM001682                    Från demonstration framför riksdags kanseliet, våren 2003

Idag fortsatte processen då kardinal Ortega informerades om att sex fångar kommer att flyttas närmare sina hemorter och att fem andra blir släppta och kommer att kunna resa till Spanien.

P3180022                     Demonstration i Sergelstorget, Stockholm, 18 mars 2004

De kubanska myndigheterna informerade också om att de 47 fångar som finns kvar av de 75 som häktades 2003, kommer att befrias och skall kunna resa utomlands. Denna åtgärd kommer att vara avslutad inom en tidsperiod av tre eller fyra månader från idag.

Denna process har tagit hänsyn till vad fångarnas familjer tidigare har rekommenderat till kardinal Ortega.

Orlando Márquez Hidalgo

Havanna 7 juli 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar